zaterdag 9 oktober 2010

Mario Vargas Llosa wint toch nog de Nobelprijs Literatuur

Jarenlang werd hij genoemd als één van de gedoodverfde kandidaten voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij begon zo langzamerhand de Prof. Dr. Ir. Akkermans van de wereldliteratuur te worden, maar nu heeft hij hem dan toch te pakken. En volkomen verdiend natuurlijk!

Mario Vargas Llosa heeft meer dan dertig romans, toneelstukken en essays geschreven. De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen prijst de Peruviaanse auteur 'voor zijn cartografie van machtsstructuren en zijn scherpe beelden van het verzet, de opstand en de nederlaag van het individu.'

In 1995 kreeg Vargass Llosa de Premio Cervantes, de hoogste literaire prijs in de Spaanstalige wereld. Vargas Llosa brak in 1960 internationaal door met de roman De stad van de honden. Hij is na Gabriel García Márquez de eerste Latijns-Amerikaanse auteur die de Nobelprijs voor de literatuur.

In 1990 was Vargas Llosa kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een sterk liberaal programma. Hij verloor de verkiezingen toen van Alberto Fujimori. In het autobiografische boek De vis in het water gaat Vargas LLosa dieper in op deze periode in zijn leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten